Stereotypiat työelämässä
Stereotypiat vaikuttavat voimakkaasti työelämään. Sukupuolittuneet roolit työelämässä vaikuttavat ja ylläpitävät stereotypioita.

Mitä ovat nämä työelämän stereotypiat?
Stereotypiat ovat yksinkertaistettuja ja usein yleistettyjä käsityksiä sosiaalisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden ominaisuuksista, piirteistä tai käyttäytymisestä. Esimerkiksi ajatus siitä, että vain miehet menestyvät teknisillä aloilla tai hoiva-ammateissa työskentelevät ovat automaattisesti naisia, koska he omaavat tietyt piirteet tai tietyn käytöksen sukupuolensa perusteella. Yksilöt myös mukautuvat heiltä odotettuihin rooleihin vahvistaen näin stereotypioita. Sukupuolittuneet roolit työelämässä vaikuttavat ja ylläpitävät näitä stereotypioita. Näitä käsityksiä meidän on tärkeä kyseenalaistaa ja purkaa, jotta voimme luoda tulevaisuudessa tasa-arvoisempaa työelämää.
Miten stereotypiat vaikuttavat erilaisissa tilanteissa?
- Ammattivalintoihin: Stereotypiat ohjaavat osittain nuorten valintoja. Esimerkiksi matematiikan ja fysiikan ajatellaan olevan miesten vahvuuksia, tämä voi vaikuttaa käsitykseen siitä, millä alalla nuori uskoo pärjäävänsä. Usko omaan pärjäämiseen alalla on tärkeä alavalinta kriteeri . Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että tietyt alat jäävät sukupuolen mukaan voimakkaasti nais tai mies valtaisiksi.
- Stereotyyppinen suoriutuminen: Stereotypiat vaikuttavat myös siihen, miten näemme menestyksen. Esimerkiksi vanhemmat saattavat selittää poikansa matematiikkamenestystä lahjakkuudella ja tyttärensä menestystä kovalla työllä, mutta todellisuudessa sukupuolten välillä ei ole eroja opintomenestyksen suhteen.
- Ikäsyrjintä: Rekrytointitilanteissa saatetaan katsoa hakijan ikää ja laskea sen mukana tuomia riskejä. Nelikymppistä pidetään usein ideaalityöntekijänä. Moni joutuu jo 50-vuoden iässä ikäsyrjinnän kohteeksi.
Omien ennakkoluulojen tiedostaminen voi auttaa vähentämään vääristyneitä käsityksiä työelämässä ja rekrytoinneissa. On tärkeää pyrkiä luomaan tulevaisuudessa työelämää, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä sukupuolesta tai muista stereotypioista riippumatta.