Työpaikkakiusaaminen

06.11.2024

Työpaikkakiusaaminen on valitettavasti edelleen todellisuutta monilla työpaikoilla. Työpaikkakiusaamisen vaikutukset voivat olla kauaskantoisia.

Vuonna 2024 työpaikkakiusaaminen on yhä merkittävä ongelma, joka koskettaa monia työntekijöitä eri toimialoilla ja eri organisaatioissa. Tämä ilmiö ei ole vain henkilökohtainen kohtalo niille, jotka sen kokevat, vaan myös vakava uhka koko työyhteisön hyvinvoinnille ja sen tehokkuudelle.


Kuinka yleistä työpaikkakiusaaminen sitten on?

Tutkimusten mukaan noin 10 % työntekijöistä kokee olevansa kiusaamisen kohteena omalla työpaikalla. Luku voi olla jopa korkeampi eri työympäristöissä, joissa resurssien ja valvonnan puute voi aiheuttaa kiusaamisen havaitsemisen ja siihen puuttumisen puutteelliseksi. Kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin, kuten henkisenä, fyysisenä tai sosiaalisena vähättelynä ja se voi tulla niin työkaverilta, esihenkilöltä, kuin alaiseltakin.

Miten sitten tunnistaa työpaikkakiusaaminen?

Työpaikkakiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin, esimerkiksi:

  • Henkisenä väkivaltana: Nimittely, pilkkaaminen, jatkuva kritiikki ja vähättely.

  • Sosiaalisena eristämisenä: Tahallinen ulkopuolelle jättäminen kokouksista, tapahtumista tai jopa työpaikan sosiaalisesta elämästä yms.

  • Fyysisenä väkivaltana: Kaikenlainen fyysinen kontakti, joka aiheuttaa vahinkoa tai epämukavuutta.

  • Ammatillisena aliarviointina: Tehtävien antaminen, jotka ovat selvästi alle tai yli työntekijän osaamistason, tai jatkuva epäoikeudenmukainen arviointi.

Miten sitten tulisi toimia tilanteissa, joissa havaitsee työpaikkakiusaamista?

Jos havaitset työpaikkakiusaamista omalla työpaikallasi, tässä muutamia tärkeitä vinkkejä:

  • Kerro esihenkilöllesi: Ilmoita havaitsemistasi tapauksista esihenkilöllesi. Heidän vastuullaan on puuttua tilanteeseen ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

  • Kirjaa muistiin: Pidä kirjaa kaikista kiusaamistapauksista. Kirjaa ylös tapahtumat, ajankohdat, osapuolet ja mahdolliset todistajat. Tämä dokumentointi on tärkeää, jos asia etenee pidemmälle.

  • Keskustele työkavereidesi kanssa: Kerro tilanteesta luotettaville kollegoille ja pyydä heiltä tukea. Yhdessä asiaa voi viedä eteenpäin ja varmistaa, ettei kukaan jää yksin kiusaamisen kanssa.

  • Käytä työpaikkasi tukiverkostoja: Hyödynnä organisaatiossasi olevia tukiverkostoja, kuten työsuojeluvaltuutettua, luottamushenkilöä tai työterveyshuollon palveluita. Näin saat neuvoja ja tukea tilanteen selvittämisessä.

  • Harkitse muita toimenpiteitä: Jos kiusaaminen yhä edelleen jatkuu tai esihenkilösi ei puutu tilanteeseen, niin harkitse virallisen valituksen tekemistä organisaatiosi johdolle tai työpaikan ulkopuoliselle taholle, kuten työsuojeluviranomaiselle.

  • Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen: Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Keskustele työterveyshuollon tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos tunnet kiusaamisen vaikuttavan mielenterveyteesi tai fyysiseen terveyteesi.

Mitä tehdä, jos kiusaajana onkin sitten oma esihenkilö?

Tilanne voi olla erityisen haastava, jos kiusaajana onkin oma esihenkilösi. Tässä tapauksessa voit:

  • Keskustella ylemmän esihenkilön kanssa: Ilmoita tilanteesta ylemmälle esihenkilölle tai organisaation HR-osastolle. Heidän tehtävänään on käsitellä tällaiset tapaukset asianmukaisesti.

  • Kirjata muistiin: Pidä kirjaa kaikista kiusaamistapauksista ja tallenna mahdolliset sähköpostit ja muut viestit, jotka todentavat kiusaamisen.

  • Ulkopuolinen apu: Ota yhteyttä työsuojeluviranomaisiin, jotka voivat tarjota neuvoja ja tukea.

Yhteenveto:

Työpaikkakiusaaminen on vakava ongelma, joka vaatii määrätietoista puuttumista. Yhdenvertainen ja kunnioittava työympäristö on jokaisen oikeus. Käytännön toimet ja selkeät toimintaperiaatteet voivat auttaa kiusaamisen poiskitkemisessä, sekä luomaan turvallisen ja positiivisen työilmapiirin ja ympäristön kaikille. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita